Kortlopende of doorlopende reisverzekering, met of zonder annulering?

Algemeen nieuws, Verzekering nieuws Comments (0)

Grofweg zijn er twee soorten reisverzekeringen: kortlopend en doorlopend. Ze bieden dekking binnen Europa of ook daarbuiten. In een doorlopende reisverzekering zit meestal – zeker niet altijd – ook een annuleringsverzekering. Bij kortlopende reisverzekeringen is het precies andersom, daarin zit vaak geen annuleringsverzekering. De kortlopende reisverzekeringen kun je afsluiten voor reizen tot 30 of 60 dagen.

Reisverzekeringen bestaan meestal uit een standaardpakket dat kan worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen of modules. Met een reisverzekering is meestal standaard uw paspoort verzekerd, net als een reis naar huis (repatriëring) bij een ongeval, als u ziek wordt of bij overlijden.

Ook zijn vaak de kosten verzekerd als u halsoverkop terug naar huis moet als een partner of naast familielid overlijdt of als die in een levensbedreigende situatie verkeert. De verzekering dekt vaak eveneens de kosten als u plots moet terugreizen omdat uw huis instort, of als uw huis op een andere manier ernstige schade heeft opgelopen. De extra reiskosten die u maakt vanwege ziekte of een ongeval, worden meestal ook wel vergoed. Dit geldt tevens voor de acties die worden uitgevoerd bij vermissing of een ongeluk, of als u komt te overlijden.

Hebt u ook een annuleringsverzekering, al dan niet bij de reisverzekering inbegrepen, dan wordt bijvoorbeeld niet alleen de terugreis vergoed in het geval dat er iemand overlijdt, maar de hele reissom of een deel daarvan. De maatschappij keert ook uit als u bijvoorbeeld plotseling wordt ontslagen of als uw partner een echtscheiding aankondigt terwijl u net op het punt stond naar de zon te vliegen.

Kortlopende verzekering bij vliegticket

De reisverzekeringen die bij het boeken worden aangeboden, zijn kortlopende verzekeringen die u afsluit voor een bepaalde periode. Kortlopende reisverzekeringen kunt u voor maximaal 30 of 60 dagen afsluiten. Na 30 dagen is een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger. Gaat u dus vaker  of langer op vakantie is het wellicht interessant te kiezen voor een doorlopende reisverzekering in plaats van meerdere malen een kortlopende reisverzekering.

Voor gezinnen is een doorlopende reisverzekering voordeliger vanaf 3 weken, zegt de Consumentenbond. Bij alleenstaanden is dat vanaf 4 weken.

Hebt u al een doorlopende reisverzekering?

Dikke kans dat u dit ook al in de smiezen had en al een doorlopende reisverzekering hebt. Dat is een behoorlijk goede reden om niet voor een kortlopende reisverzekering bij het boeken te gaan. Want u zult dan voor een groot deel dubbel verzekerd zijn. Check dus of u een doorlopende reisverzekering hebt.

Hebt u inderdaad een doorlopende reisverzekering, dan moet u nagaan of deze de nodige dekking biedt voor de reis die u gaat ondernemen. Check dus of u een werelddekking hebt als u naar Azië vliegt. En controleer of een annuleringsverzekering inbegrepen is. Die wilt u misschien wel hebben, zeker als u ver van tevoren boekt. We komen later nog terug op de annuleringsverzekering.

Biedt de doorlopende reisverzekering niet precies wat u nodig hebt, dan kunt u deze meestal uitbreiden tegen extra kosten. Voor dingen waarbij het risico groter is dat u in de kreukels komt te liggen, zoals skiën of duiken, ben u meestal niet standaard verzekerd. Daarvoor moet u de reisverzekering uitbreiden en dus extra betalen.

Waar veel mensen uitkijken naar de reis kan het ook zo zijn dat u liever niet gaat. Hoe zit het dan met de kosten die u al gemaakt heeft?

Annulering 1: hoeveel krijgt u uitgekeerd als u halsoverkop naar huis moet?

Let goed op wat een verzekeringsmaatschappij vergoedt als u tijdens uw vakantie naar huis moet omdat bijvoorbeeld een familielid is overleden. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden de helft van de reis, als u de helft hebt gemist omdat u deze vroegtijdig moest afbreken.

Maar er zijn ook verzekeraars die het hele bedrag vergoeden, ongeacht wanneer u uw reis afbreekt.  Zeker is dat vanuit uw perspectief uw hele vakantie in het water is gevallen omdat u vanwege een calamiteit vroegtijdig naar huis moest. Mensen ervaren het daarom als zeer onrechtvaardig als blijkt dat ze bijvoorbeeld maar de helft van hun reis vergoed krijgen.

Annulering 2: voor wie wilt u thuisblijven of naar huis?

De meeste verzekeraars keren uit als u de reis annuleert wanneer er iets ernstigs aan de hand is met een eerste- of tweedegraads familielid. Eerstegraads zijn bijvoorbeeld uw ouders en uw partner. Maar u moet in de meeste gevallen dan wel getrouwd zijn met die partner, een geregistreerd partnerschap hebben of samenwonen met een samenlevingscontract. Tweedegraads familieleden zijn bijvoorbeeld broers en zussen en opa’s en oma’s.

Als u dus al tien jaar aan het latten bent met uw liefde zonder enig contract, dan is het nog maar de vraag of u de kosten terugkrijgt als er iets met uw partner aan de hand is. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een beste vriend of vriendin die plotseling komt te overlijden.

U moet het in ieder geval wel altijd proberen een beroep te doen op je annuleringsverzekering. Er zijn maatschappijen die breder kijken dan familieleden in de eerste of tweede graad. In de voorwaarden van Aegon staat bijvoorbeeld, dat de maatschappij ook vergoedt als er iets aan ernstigs aan de hand is met een ‘huisgenoot’.

Let op de toon van de kleine lettertjes

Helaas moet u door de voorwaarden ploegen als u een reisverzekering afsluit. Vooral het kopje ‘Wat is niet verzekerd’ is van belang. Hierin staat beschreven wanneer de maatschappij niet uitkeert. Daaronder vallen gebruikelijke zaken als fraude. Of een situatie waarin u zelf schuld hebt aan de schade, omdat u het bijvoorbeeld nodig vond om een vechtpartij te beginnen.

Maar de verzekeraar keert ook niet uit u niet uw best hebt gedaan de schade te voorkomen. En de vraag is natuurlijk: wanneer hebt u uw best gedaan? De ene verzekeraar vindt dat een dure camera bij wijze van spreken om uw nek moet hangen tijdens het diner, terwijl de ander het voldoende vindt als deze in een afgesloten hotelkamer ligt.

Opvallend is dat verzekeraars in heel verschillende bewoordingen melden dat u moet proberen schade te voorkomen. Zo zegt Allianz in de voorwaarden: Wij bieden geen hulp of vergoeding als u niet voldoende voorzichtig bent geweest. U moet redelijke maatregelen hebben genomen om de schade te voorkomen. Zurich meldt in de voorwaarden van een verzekering via Easyjet het volgende: U moet al het mogelijke doen om kosten, schade, letsel, ziekte of verlies te voorkomen en te beperken. 

Wij kunnen u adviseren in zowel prijs als voorwaarden die bij u en uw reis passen. 

 

Bron: businessinsider.nl

» Algemeen nieuws, Verzekering nieuws » Kortlopende of doorlopende reisverzekering, met...
On 9 april 2018
By

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »