Airbnb? Hoe bent u verzekerd?

Algemeen nieuws, Preventie, Verzekering nieuws Comments (0)

Verhuurt u een kamer of zelfs uw hele huis via Airbnb? Een leuke bron van inkomsten en het kan zelfs fijne contacten opleveren. Handig voor als u weer eens weg wilt! Maar wat als het minder leuk gaat en de huurder (onbedoeld) voor schade zorgt? We attenderen u graag op de volgende aandachtspunten.

Verzekering bij verhuur

Niet elke verzekeraar biedt dekking bij tijdelijke commerciële verhuur. Gezien de groeiende vraag hiernaar zijn er wel verschillende maatschappijen die een dergelijke verzekering bieden. Tussen de verzekeraars zijn wel een aantal verschillen.

Verschil in prijs en voorwaarden

Het kan zijn dat bij de ene maatschappij de premie stijgt ten opzichte van de oorspronkelijke inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Dit terwijl de premie bij een ander gelijk blijft. Naast premieverschil zit er ook verschil in de voorwaarden. Zo wordt er vaak geëist dat er een huurovereenkomst is met de verhuurorganisatie zoals Airbnb. Er is soms een maximum aan het aantal dagen dat er verhuurt mag worden.

Diefstal

In veel gevallen wordt de huissleutel gegeven aan de huurders. Hierover willen wij u graag alert maken op de risico’s die dit met zich meeneemt. Is er namelijk sprake van diefstal, dan wordt alles een stuk lastiger. Verzekeraars bieden namelijk vaak geen dekking indien er geen sporen van braak te zien zijn. Diefstal is een onrechtmatige daad, maar zonder bewijs hiervan wordt de schade niet vergoed. Een risico waar u zich sterk bewust van moet zijn.

Airbnb garantie

Airbnb geeft een verhuurdersgarantie af. Dit is een beperkte verzekering die onder voorwaarde schade aan uw woning voor een deel vergoedt. Airbnb geeft zelf aan dat deze verhuurdersgarantie geen eigen verzekering vervangt.

“De Verhuurdersgarantie is geen verzekering en mag niet worden beschouwd als een vervanging van verzekeringen voor huiseigenaren of huurders.” (Airbnb, 2018)

Toestemming voor verhuur

Het kan zijn dat uw hypotheekverstrekker de commerciele verhuur heeft uitgesloten in de akte. Indien u hieraan niet voldoet is het mogelijk dat uw geldverstrekker de lening intrekt. Dit zorgt voor veel kosten en gedoe. Ook is het mogelijk dat u onder een Vereniging van Eigenaren valt en dat deze hier regels voor hebben. Mocht het zo zijn dat u niet mag verhuren en u doet dit toch, dan kan het zijn dat u opeens ook een rechtsbijstandverzekering nodig heeft!

Advies

Wij raden aan om voor u gaat verhuren, eerst te controleren wat u mag bij uw geldverstrekker en VVE. Het is altijd aan te raden om uw verzekeringen aan te laten sluiten op uw wensen. Indien u ruimtes wilt verhuren kunt u dat met ons bespreken. Wij kunnen u helpen met een controle van uw akte en verzekeringen.

 

bron: https://www.airbnb.nl/guarantee en https://www.aegon.nl/blog/verzekeren/airbnb-en-verzekeren-hoe-zit-dat

 

» Algemeen nieuws, Preventie, Verzekering nieuws » Airbnb? Hoe bent u verzekerd?
On 15 mei 2018
By

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »