Aangescherpte eisen winterbanden in Duitsland

Algemeen nieuws, Preventie, Verzekering nieuws Comments (2)

Dat er winterbanden verplicht zijn in Duitsland bij winterse omstandigheden is u vast niet vreemd. Voldoet u nog aan de aangescherpte regels? En hoe zit het met uw dekking indien u niet voldoet aan de eisen en onverhoopt schade rijdt?

Wanneer zijn winterbanden verplicht? 

Al jaren is er in de winter discussie over wanneer de winterbanden verplicht zijn. De één zegt dat het onder  4 graden is, de ander zegt bij sneeuw. In de wet staat niet aangegeven vanaf welke temperatuur winterbanden verplicht zijn. Winterbanden zijn verplicht bij winterse omstandigheden. U zal het dus zelf moeten inschatten. Lastig dus bij ijzel, sneeuw, hagel, glad wegdek of gewoon twijfel, pak de auto met de winterbanden.

Wat is er aangepast? 

Voorheen was de M+S-band (modder en sneeuw) ook voldoende om aan de eisen te voldoen. Maar per 1 januari 2018 gaan er in Duitsland nieuwe regels in, waarbij is bepaald dat dit type niet meer wordt gezien als een volwaardige winterband. Vanaf na de jaarwisseling gelden allen types met het Alpine-symbool als echte winterband.

Boete bij niet de juiste banden: 

De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt.

Dekking bij schade

Volgens de wet bent u winterbanden in Duitsland verplicht bij winterse omstandigheden. Indien u hieraan niet voldoet, breekt u de wet en bent u strafbaar. De Duitse overheid kan u aansprakelijk stellen voor de schade die er veroorzaakt is. Indien er direct verband is tussen het rijden op verkeerde banden en het ongeluk, dan is er geen dekking. Het kan zijn dat het los van elkaar staat en hierover kan dan discussie ontstaan.

Wij adviseren u daarom om te investeren in winterbanden. Zo bent u niet alleen goed verzekerd, maar ook veiliger op de weg.

» Algemeen nieuws, Preventie, Verzekering nieuws » Aangescherpte eisen winterbanden in Duitsland
On 19 december 2017
By

2 Responses to Aangescherpte eisen winterbanden in Duitsland

  1. Marth Rutten schreef:

    Jullie zijn goed bezich ga zo door gr.marth.

  2. Hilde Zandberg schreef:

    Bedankt Marth, we doen ons best!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »