Studieschuld en uw hypotheek

Algemeen nieuws, Hypotheek nieuws Comments (0)

Door de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015 gaat de studieschuld van afgestudeerden de komende jaren stijgen. En ook nu al studeren veel studenten af met een forse schuld, gemiddeld bijna 15.000 euro. Die studieschuld heeft gevolgen voor de maximale hypotheek die u kunt krijgen als u een huis wil kopen.

Minder hypotheek

Door een studieschuld kunt u al snel tienduizenden euro’s minder aan hypotheek krijgen. Zo wil men voorkomen dat u te veel kwijt bent aan uw hypotheek en het terugbetalen van uw studieschuld en dan te weinig overhoudt voor andere uitgaven. Sommigen kiezen er dan maar voor om te liegen. Ze verzwijgen de studieschuld bij de hypotheekadviseur of de bank, waardoor ze alsnog een hogere hypotheek kunnen afsluiten.

In tegenstelling tot andere schulden wordt een studieschuld namelijk niet bijgehouden door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dus in principe weet een hypotheekverstrekker niet of u een studieschuld hebt.

Verzwijgen is fraude

Maar u bent toch echt wettelijk verplicht om die schuld te melden aan de hypotheekverstrekker. En het verzwijgen ervan is fraude, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). “Je bent dan de boel aan het oplichten. Dat is in dit geval vooral stom voor jezelf.”

U kunt dan volgens de leennormen een te hoge hypotheek hebben ten opzichte van uw inkomen en uitgaven. En daardoor loopt u sneller de kans dat u uw hypotheek niet meer kan betalen, bijvoorbeeld als de hypotheekrente omhoog gaat of andere uitgaven stijgen doordat u bijvoorbeeld kinderen krijgt.

‘Per geval bekijken’

In de praktijk zal een bank er ook pas achter komen dat u uw studieschuld hebt verzwegen als u betalingsproblemen krijgt. “Wij kwalificeren het verzwijgen van een studieschuld als fraude”, zegt ABN Amro-woordvoerder Karen de Vries. “Maar we beginnen daar vooralsnog geen juridische procedures over. Wij zullen per geval kijken hoe we daarmee omgaan.”

Ze voegt eraan toe dat de bank niet of nauwelijks een geval is tegengekomen van betalingsproblemen door een verzwegen studieschuld.

Hypotheekgarantie kan vervallen

Het verzwijgen van uw studieschuld kan concrete gevolgen hebben als u een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zo’n NHG is ervoor om uw restschuld over te nemen en aan de bank te betalen als u ooit door werkloosheid, scheiding of het overlijden van uw partner uw woning met verlies moet verkopen. U kan hypotheken tot 265.000 euro afsluiten inclusief NHG. Vanwege die garantie vragen hypotheekverstrekkers dan een iets lagere rente.

Maar als u gelogen hebt over uw studieschuld, kan het zo zijn dat u die restschuld toch zelf terug moet betalen. “Als iemand zijn studieschuld (moedwillig) heeft verzwegen, dan is het oorspronkelijke hypotheekadvies gebaseerd op onvolledige en onjuiste informatie en dit kan gevolgen hebben voor de kwijtscheldingsregeling”, zegt NHG-woordvoerder Tamara Evers.

In de praktijk heeft de NHG nog geen ervaring met zulke gevallen. “Het is nog niet voorgekomen. Er zijn ons geen gevallen bekend van verzwegen studieschulden bij een restschuld”, zegt Evers.

‘Studieschuld wel registeren bij BKR’

Verzwegen studieschulden lijken nu dus nog niet tot grote problemen te leiden bij huiseigenaren. Maar dat kan veranderen als de huizenprijzen weer zouden gaan dalen en het slechter gaat met de economie. BankenVereniging Eigen Huis en het BKR zelf pleiten dan ook al langer voor het registreren van studieschulden bij het BKR.

Maar het vorige kabinet wilde dat niet en dat is ook het standpunt van het huidige kabinet. “Registratie bij BKR kan studenten afschrikken van het aangaan van een studielening. Dit kan gevolgen hebben voor de toegankelijkheid van studeren”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Ook wordt bij registratie onvoldoende onderscheid gemaakt tussen verschillende type leningen en het feit dat studieleningen een inkomensafhankelijke terugbetaling kennen.”

 

Bron: Nos.nl

» Algemeen nieuws, Hypotheek nieuws » Studieschuld en uw hypotheek
On 1 augustus 2018
By

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »